4. 9. 2024

Začíná Svatováclavský hudební festival, největší mezinárodní festival duchovní a tzv. staré hudby v České republice. Je rovněž oslavou české státnosti, proto se prvních 10 ročníků festivalu konalo v termínu od 28. září do 28. října. 21. ročník se už ale daleko více otevírá široké veřejnosti, od 4.–28. září nabídne 22 koncertů. SHF od svého vzniku v roce 2004 probíhá pouze v Moravskoslezském kraji. Interpreti jsou ovšem renomovaní světoví umělci. V poslední době enormně stoupá zájem především o starou hudbu z evropských archívů. Slavíme Rok české hudby a letošní dramaturgii festivalu opravdu česká hudba kraluje. Díla starých českých mistrů i nejznámějších autorů se objeví v 15 z 22 projektů. Koncerty jsou letos situovány nejen do kostelů, ale i do dalších prostor s výbornou akustikou. Zamíří mezi náklaďáky Tatra v Kopřivnici, do Divadla Jiřího Myrona, dva koncerty si můžete vychutnat v akusticky vyladěném sále Fakulty umění Ostravské univerzity, další v ostravském sále Vesmír.

 

Začala obměna veřejného osvětlení v ulicích Kopřivnice a místních částí. Dosluhující sestavu cca 2 700 svítidel tvoří z velké části staré sodíkové výbojky, které jsou postupně nahrazovány úspornějšími LED technologiemi. V první fázi bude instalováno 472 nových svítidel. Všechna budou vybavena systémem udržování konstantního světelného toku a přípravou pro regulaci. Světla budou nastavena tak, aby se automaticky stmívala v pozdních nočních hodinách. Úspora na provoz je kalkulována na 0,5 milionu korun za rok. Životnost svítidel je 100 000 hodin, tedy zhruba 25 let. Práce aktuálně probíhají ve Vlčovicích, v Ptačí čtvrti a na ulicích Čs. armády, následovat bude ul. Záhumenní, Kadláčkova, Nádražní, Horní a Duhová. První etapa má být hotova v listopadu a brzy by na ni měly navázat další. Náklady přesahují 7 milionů korun, ale velkou část pokryje dotace EU.

 

Po prázdninové pauze se hned na počátku září opět otevře krytý bazén pro širokou veřejnost. Odstávka byla i letos využita k údržbě a opravám. Letos se po 31 letech dostal na řadu strop a osvětlení bazénové haly a haly dětského bazénu. Veřejná zakázka byla realizována formou Design and Build, což obnášelo zpracování úplné projektové dokumentace nutné pro stavbu a provedení stavebních a stavebně-montážních prací pro kompletní výměnu podhledu stropu a osvětlení hlavní bazénové haly a haly dětského bazénu s vířivkou a vyústění vzduchotechniky v podhledu. Součástí údržbových prací byla i nová výmalba obou plaveckých hal, stěny budou vítat návštěvníky zářivě bílou barvou. Po dokončení všech stavebních prací se plavčíci a brigádníci pustili do údržby a očisty bazénových van. Nová světla instalovala firma LAMA lighting technologies, která už v Kopřivnici modernizovala osvětlení zimního stadionu a nyní mění zářivky na lampách veřejného osvětlení. Voda ve vanách je již napuštěna a krytý bazén je připraven na zahájení další sezony, ceník pro návštěvníky zůstává stejný. Koupaliště se uzavře 31. srpna, zatím se uvažuje o jeho otevření pouze při dalších extrémních vedrech.

 

Po roce opět přichází v kulturním domě v Kopřivnici ke slovu divadelní předplatné, které opět nabídne 6 titulů různých žánrů. Nabídka pro sezonu 2024–2025 slibuje známé herecké tváře, významné regionální scény, klasiku i kusy, které se na divadelní jeviště dostaly teprve nedávno, ale strhnou na sebe velkou pozornost. První představení nové předplatitelské sezony je naplánováno na 20. listopadu. ostravské Studio G. Klubové divadlo přiveze Adaptaci Čapkova Hordubala.

V pondělí 27. ledna 2025 kulturní dům nabídne konverzační komedii Zku*vení havlisti tří herců pražského Divadla Kalich. Třetí představení Hanzelka Zikmund (zde jsou lvi) přivezou 18. února z Činoherního studia v Ústí nad Labem. 18. března se do Kopřivnice znovu vrátí Divadlo Kalich a komedie Pusťte mě ven!, s hereckou legendou Ivou Janžurovou.  V dubnu přijede do Kopřivnice soubor legendárního Divadla Petra Bezruče se scénickou dokumentární fikcí o další ostravské ikoně Věře Špinarové. Tečku za sezonou udělá 24. května Divadlo Bolka Polívky. Hořká komedie Fichtl přiveze Pavla Lišku a Michala Isteníka. 

Divadelní předplatné přináší novým i stávajícím abonentům mnoho výhod. Nejen rezervace stejného místa na jednotlivá představení, ale také cenu za zakoupený balíček, která je mnohem výhodnější než cena za jednotlivé inscenace. Mezi další výhody abonenta patří také sleva na divadelní speciály a vybrané akce, které pořádá Kulturní dům Kopřivnice v průběhu celého roku. Do soboty 31. srpna 2024 měli možnost obnovit si Divadelní předplatné na následující sezónu stávající předplatitelé. Od 1. září do 15. října 2024 jsou tato místa nabídnuta ke koupi ostatním zájemcům. Předplatné do I. sektoru, což je 1. – 6. řada a tribuna přízemí v přízemí je 2 400 Kč, statní místa za 2100 kč.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice