14. 10. 2024

Pozvánka na Trh práce ve Frýdku-Místku, který proběhne tento čtvrtek 17. 10. 2024 od 10:00. Co mě čeká po dokončení základní školy? Kde zjistím, jaké dovednosti a znalosti potřebuji k práci v různých oborech? Můžu se někde setkat s lidmi, kteří mě budou inspirovat při výběru povolání? Odpovědi nejen na tyto otázky přinese další ročník úspěšné akce s názvem „Trh vzdělávání a uplatnění 2024“, který se uskuteční ve čtvrtek 17. října 2024 mezi 10.00 – 16.00 hodinou v hale Polárka ve Frýdku-Místku. Téměř sedm desítek středních škol představí návštěvníkům své studijní obory a možnosti vzdělávání (např. technika, ekonomika, umění, sport, jazyky atd.). Řada z nich si připravila také praktické ukázky činností, které si účastníci akce budou moci vyzkoušet uvnitř i před halou Polárka. Celkem 11 významných zaměstnavatelů pak představí oblasti, v nichž působí  a profese, o něž mají největší zájem.

 

Pro nemoc je v KDK zrušena přednáška Kineziologie One Brain ze dne 24. 10.  2024.

 

Kopřivnice opět uspěla v soutěži Přívětivý úřad a stejně jako vloni získala krásné druhé místo v Moravskoslezském kraji. Soutěž, kterou pořádá Ministerstvo vnitra ČR, hodnotí přívětivost úřadů vůči občanům a sdílením dobré praxe motivuje radnice k otevřenějšímu přístupu. Soutěž mapuje, jakým způsobem radnice poskytují služby občanům – resp. jak jednoduché a pohodlné je využívání těchto služeb v jednotlivých městech, jak jsou radnice transparentní a akční. Sleduje se míra online řešení agend, otevřenost, úroveň komunikace nebo možnosti participace občanů. Mezi posuzovanými kritérii je například počet úředních hodin, elektronizace poskytovaných služeb, zavádění online nástrojů a mobilních aplikací, možnost bezhotovostní platby správních poplatků a další. Letošního ročníku se zúčastnilo 110 obcí s rozšířenou působností a městských částí Prahy.

 

Taneční centrum Relax v rámci projektu Dny zdraví zve na taneční lekce do 18. 10. do KDK.

 

Bláznivá komedie s kriminální zápletkou. DIVADLO: NOHY VZHŮRU dorazí do Kopřivnice v pondělí 14.10.2024 v 19:00, velký sál KDK.

 

Přednášku Projevy stresu na těle můžete absolvovat 15. 10. 2024 v 16:00 v Komunitní centrum Stará škola s Petrou Milichovou.

 

Prosklený pavilon v centru 1. října nabídl opravdu zajímavou a originální prezentaci. U příležitosti Mezinárodního dne kávy připravilo město řízenou degustaci výběrových káv pod názvem Cupping. Role průvodců kávovým světem se ujali naši domácí „Kofejnoví“ jezdci na překapávacích strojích – Pavel Obrátil a Pavel Michna. Jde o degustace kávy za dodržení konkrétních postupů a podmínek. Pomocí něj se zjišťuje kvalita kávových zrn a hodnotí se chuťové vlastnosti kávy. K ochutnávce bylo připraveno 10 káv. Ta se hodnotí z mnoha hledisek: její vůně, suché a mokré aroma, chuť, kyselost, tělo kávy a také dochuť neboli to, co vám zůstane v puse, když kávu dopijete. Pro mnohé účastníky to byl ojedinělý zážitek. Pro velký zájem se budou ochutnávky opakovat.

 

Co s házeňákem? Tuto otázku si položili diplomanti brněnské Fakulty architektury VUT. Jak se na budoucnost házeňáku dívají, poté prezentovali dva z nich na Lašskou bránu v centru města. Předtím, než začali vymýšlet nápady, si udělali pečlivou analýzu Kopřivnice jako takové a poté samotného házeňáku, který je díky své poloze velmi lukrativním místem. Byty? Škola? Obchody? Kanceláře? Zaznělo několik zajímavých nápadů. Michal Lánský, jeden ze studentů, který své řešení prezentoval, si zde představoval sportoviště se studentským bydlením. Mezi návrhy padla také budova školky zaměřená na Montesorri, dalším návrhem bylo vybudování firemního bydlení a nechyběl ani návrh na kanceláře se stravováním. Zajímavým nápadem byly startovací byty, které by dle návrhu přilákaly mladé lidí do Kopřivnice, což je jedním z klíčových faktorů pro rozvoj města. Mladí jedinci jsou často hnací silou inovací, podnikání a dynamiky komunity, obhajovala ve své práci jedna z diplomantek. Dalším prezentovaným projektem bylo komunitní místo k setkávání, pořádání koncertů či sportovních her a stavění máje, které odprezentovala Zuzana Bubeníková. Aktuálně se na házeňáku bude budovat pumptrack. Kopřivnická radnice obdržela projekt, který zde má vyrůst. Uměle vytvořený okruh pro jízdu na kole, ale případně i na koloběžkách či bruslích by měl stát v zadní časti areálu a ve tvaru písmene L povede zhruba od poloviny stávající asfaltové plochy až k současnému workoutovému hřišti.

 

Výstava ve vestibulu radnice připomíná 20 let projektu Zdravé město Kopřivnice. Označení Zdravé město je vizitkou a známkou kvality, neboť jej mohou používat pouze města zapojená do projektu iniciovaného Světovou zdravotnickou organizací s cílem zabezpečit občanům kvalitní a spokojený život. Expozici k 20. výročí vytvořili mladí umělci ze ZUŠ Zdeňka Buriana pod vedením Zdeňka Babince. Ústřední grafiku na téma Zdravé město Kopřivnice doplňuje sedm menších děl inspirovaných významnými projekty posledních let. Na vernisáž byli pozvaní všichni koordinátoři a partneři, kteří se zasloužili o dvacetiletou historii projektu a podporovali aktivity, díky kterým Kopřivnice patří mezi tzv. Šampiony Zdravých měst. Výstava bude ve vestibulu k vidění do 1. listopadu.

 

O víkendu se Červený kámen proměnil na Himaláje. V sobotu 5. října v 9 hodin odstartovala akce Everesting, závodníci zdolávali převýšení na Everest opakovanými výstupy po sjezdovce. Největší borci vyšlapali na vrchol celkem devětatřicetkrát. Pro podpůrné týmy byla připravena výstava a povídání o Tibetu. K dosažení Everestu, to je výška 8 848 metrů, byly trasy na sjezdovce s převýšením 253 metrů letos upraveny a přepočteny. Tradičně byly vypsány tři kategorie, a to jednotlivci, dvojice a týmy. Celkem se na startovní listině objevilo 43 jmen. Everest byl letos extrémně mokrý a intenzivní. Výstup na Everest nejrychleji zvládl tým V suchém triku v čase 11 hodin a 50 minut. Dvojice Hodinky 365 to dala za 12 hodin a 22 minut. V kategorii jednotlivci muži dal Filip Guzma 39 výstupů za 15 hodin a 35 minut, a v kategorii jednotlivci ženy zvládla Klára Pospíchalová 13 výstupů za 12 hodin a 39 minut.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice