11. 10. 2024

PÁTEK – SOBOTA 11. ŘÍJNA 2024 – 12. ŘÍJNA 2024-Aerovka Jazz Fest 2024 Kopřivnice Katolický dům 18:00. Podzimní jazzový festival v Kopřivnici bude hrát všemi barvami. Po oficiálním ukončení festivalu následuje i sobotní jam session v přilehlých prostorách Katolického domu. Letošní ročník festivalu Aerovka Jazz Fest opět nabídne propojení klasického i experimentálního pojetí jazzu v podání českých i zahraničních muzikantů. Jazzový festival Aerovka Jazz Fest nesoucí podtitul Jazzový festival Zdeňka Petra si navíc letos připomene i třicet let od úmrtí tohoto významného kopřivnického rodáka, skladatele a hudebního režiséra. Letošní Cenu Zdeňka Petra za mimořádný přínos dobré hudbě dostane pan Miloň Čepelka.

SOBOTA 12. ŘÍJNA 2024-HAPPY END! Jedno velké plochodrážní finále Josefa France Kopřivnice. Přátelé motorismu, plochodrážní nadšenci a fanoušci jízdy v jedné stopě! Přijďte se s námi rozloučit s jednou z legend české ploché dráhy – Josefem Francem, který se ve svém posledním závodě rozloučí s aktivní kariérou. Bude to událost, na kterou se nezapomíná a bude to rozhodně HAPPY END! Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost podpořit Pepu v jeho posledním závodě kariéry a oslavit jeho úspěchy na dráze. Čeká vás napínavý závod, skvělá atmosféra a spousta emocí.

 

Kopřivnická radnice se pravidelně schází s menšími firmami a živnostníky. Další setkání se uskutečnilo v pondělí 7. října v Ringhofferově vile. Pro veřejnost město opět připravilo povídání o aktivitách města, ale také tím dala možnost prodiskutovat potřeby a podněty menších firem a živnostníků. V rámci jednání Rady pro rozvoj lidských zdrojů se zástupci radnice pravidelně setkávají a komunikují s podniky v průmyslovém parku a v areálu Tatry. Za klíčové pro život města však považuje i vztahy a vzájemnou komunikaci s menšími podnikateli, kteří poskytují své služby občanům. Na setkání při kávě s vedením města mohli dorazit také lidé, kteří o podnikání teprve přemýšlejí. Příchozí se dozvěděli aktuální informace o vybraných aktivitách města a dostali možnost se zástupci města prodiskutovat veškeré své podněty a náměty, co by se mohlo v Kopřivnici zlepšit. Zazněl zde například dotaz na výstavní tabule v rekonstruovaném centru města a jejich využití, odpovědí bylo, že se tabule budou z důvodu nepraktického tisku předělávat na obrazovky, na kterých bude jednodušší měnit zobrazované informace. Setkání s velkými místními firmami se konalo o dva dny později.

 

Téměř před rokem po kompletní rekonstrukci otevřela Kopřivnice nové centrum, kterému však stále chybí oficiální název. S iniciativou na pojmenování přišli sami občané, a proto je radnice do hledání názvu zapojila. V rámci ankety obdržela přes 300 návrhů. Komise rady města pro rozvoj veřejného prostranství společně s historikem Ondřejem Šalkem návrhy projednala. Nejčastějším názvem bylo náměstí Emila Zátopka, zároveň mnozí tuto možnost zamítali, neboť vedle stojí škola dr. Milady Horákové, jejíž trest Zátopek svým podpisem podpořil. Kurióznějším důvodem byla domněnka, že Emil Zátopek by po takovém náměstí nikdy neběhal. Komise pojmenování po osobnostech nedoporučila. Neuspěl ani název Nový kopec. Neutrální volbou se tak jeví název Nové náměstí. Zda se tento název uplatní, rozhodnou občané. Bylo spuštěno finální hlasování, v němž budou lidé vybírat pouze ze dvou možností: buď pojmenovat prostor Nové náměstí, nebo mu nadále říkat centrum. Hlasování bude probíhat elektronicky na webu města.

 

Šestý ročník Koprojektů vstoupil do své další fáze-očekávaného online hlasování. O Vaše hlasy se letos uchází 5 projektů, které navrhli sami obyvatelé města. Čtyři návrhy jsou nové, jeden Koprojekt to zkouší potřetí. První novinkou je obnova starého odpočinkového místa u cyklostezky v Lubině na Holotě, druhou úprava sportovního hřiště na ulici Kadláčkově, třetím nováčkem je návrh na doplnění laviček ve městě na vybraných místech a čtvrtým vybudování veřejného grilu v sadu E. Beneše. Posledním pátým návrhem je úprava hájíčku na ulici Pabla Nerudy. I letos je na Koprojekty v rozpočtu alokována částka ve výši jednoho milionu korun. Hlasovat můžete na stránkách Munipolis do 1. listopadu letošního roku.

 

Od pátku 4. října je ve výstavním pavilonu v centru města k vidění nová instalace. Jde o díla mladých českých a slovenských umělců, která budou vytvořena technikou tzv. pitvání. Všechny „rozpitvané“ obrazy spojuje téma stromů, jejichž důležitost si v říjnu Dnem stromů připomínáme. Technika tzv. pitvání spočívá v tom, že vybrané dílo se rozdělí na menší čtverečky, které pak výtvarníci zvětšují a barevně zpracovávají. Vzniká tak naprosto unikátní obraz, který je odrazem autenticity, originality a spolupráce všech zúčastněných pod vedením Zdeňka Babince. Výstavě dominuje obraz Františka Muziky s názvem Strom XIII. s oknem. Ten byl rozdělen na tři díly a ztvárněn mladými talenty ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, Základní umělecké školy Dezidera Kardoša a Centra voľného času v Bánovcích nad Bebravou. Hlavní dílo doplní také podobně zpracované obrazy Jiřího Trnky. Ve výstavním pavilonu v centru Kopřivnice bude výstava k vidění do konce října, poté odcestuje na Slovensko.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice