4. 10. 2024

Volně šířené kanály, které budou vysílány v KTKdigi nekódovaně: od úterý 1. 10. do úterý 29. 10. bude pro zákazníky KTKdigi odkódován 1 kanál z placené nabídky-Sport 1 HD.

 

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica požádal premiéra Petra Fialu o prodloužení stavu nebezpečí na území osmi obcí s rozšířenou působností v Moravskoslezském kraji. Na Bruntálsku, v Bohumíně, Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Kravařích, Krnově, Opavě a Ostravě by tak stav nebezpečí měl skončit 13. listopadu.  V ostatních oblastech Moravskoslezského kraje stav nebezpečí, který hejtman Josef Bělica vyhlásil 14. září, skončí po třicet dnech, tedy 14. října. „S ohledem na rozsah a intenzitu povodní na území Moravskoslezského kraje a škody, které velká voda napáchala, jsem přesvědčen o tom, že jsou naplněny všechny zákonné a faktické podmínky pro udělení souhlasu s prodloužením,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica s tím, že prodloužení stavu nebezpečí umožňuje ihned řešit likvidační práce a odstraňování škod po povodni v území.  „Byť je to ten nejnižší z krizových stavů, tak umožňuje legislativně některé věci řešit bezprostředně, což by jinak nebylo možné. Jedná se především o demolice budov, úpravy vodních toků a vodních děl nebo opravy na plynárenské a energetické infrastruktuře,“ vysvětlil hejtman Josef Bělica.

PÁTEK 4. ŘÍJNA 2024: WORKSHOP: Drátování – obrázek stromu Hukvaldy. Vytvořte si svůj vlastní strom života z měděného drátku a minerálních korálků.Na workshopu budete mít k dispozici: materiál: měděný drátek a minerální korálky, veškeré potřebné pomůcky k výrobě, zkušenou lektorku, která vás provede celým procesem. Naučíte se základní techniky práce s drátem, jako je ohýbání a tvarování. Výsledný výrobek bude mít rozměr cca 10 cm a krásně ozdobí váš domov nebo poslouží jako originální dárek. Během kurzu bude ukázka tvorby s možností zakoupení hotových výrobků. Délka kurzu cca 2 h. Ekohubert 17:00.

 

SOBOTA 5. ŘÍJNA 2024: Strašidelný hrad Hukvaldy II. Přízraky, běsové a jiná krvelačná monstra vylézají na hradním vršku z pekelných děr. K vidění budou nejen strašidla, ale i temné pohádky, souboje rytířů a ohňová show. Vstupné k dostání pouze v předprodeji. Pro odbavení vstupenek doporučujeme časovou rezervu 1/2 hodiny před začátkem konání akce. Hrad Hukvaldy 18:00.

 

SOBOTA 5. ŘÍJNA 2024-Ovocná slavnost Příbo s programem. Zahrada Sokolovny 10:00.
– ukázka moštování s ochutnávkou
– aktivity pro děti
– výstavka výpěstků a starých odrůd
– jarmark ovocných pochutin
– hudební program

 

SOBOTA 5. ŘÍJNA 2024 až NEDĚLE 6. ŘÍJNA 2024 EVERESTING 2024 Kopřivnice: Tradiční kopřivnická výzva závodu EVERESTING, 41x nahoru. Cílem závodu je zdolání nejvyššího vrcholu světa, tj. 8848 výškových metrů, a to skrze 41 výstupů po svahu kopřivnické sjezdovky. Zdá se to být nemožné, ale v minulosti se to již řadě jednotlivců, dvojic i týmů povedlo a my bychom byli velmi rádi, kdybyste se o to v letošním roce pokusili i Vy, Vaši přátelé nebo firemní kolektiv.Lyžařská chata 9:00.

 

Neber to. Pozvánka na besedu o drogové problematice. Přijďte si vyslechnout, beseda proběhla už loni a nabídla mnoho zajímavých informací a podnětů. Středa 23. 10. od 16 hodin v zasedací místnosti v 10. patře, nebo on-line přes facebookovou událost.

 

Pitvání ve výstavním pavilonu. Od pátku 4. října bude ve výstavním pavilonu v centru města k vidění nová instalace. Půjde o díla mladých českých a slovenských umělců, která budou vytvořena technikou tzv. pitvání. Všechny „rozpitvané“ obrazy bude spojovat téma stromů, jejichž důležitost si právě v říjnu Dnem stromů připomínáme. Výstavu pořádá město Kopřivnice ve spolupráci s místní Základní uměleckou školou Zdeňka Buriana a slovenským partnerským městem Bánovce nad Bebravou. Technika tzv. pitvání spočívá v tom, že vybrané dílo se rozdělí na menší čtverečky, které pak výtvarníci zvětšují a barevně zpracovávají. Vzniká tak naprosto unikátní obraz, který je odrazem autenticity, originality a spolupráce všech zúčastněných. Výstavě bude dominovat obraz Františka Muziky s názvem Strom XIII. s oknem. Ten byl rozdělen na tři díly a ztvárněn mladými talenty ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, Základní umělecké školy Dezidera Kardoša a Centra voľného času v Bánovcích nad Bebravou. Hlavní dílo doplní také podobně zpracované obrazy Jiřího Trnky.  Ve výstavním pavilonu v centru Kopřivnice bude výstava k vidění do konce října, poté odcestuje na Slovensko.

 

Den otevřených dveří na zámku Nová Horka, sobota 5. října (10 až 17 hodin) zdarma. Malá Víděň u Studénky otevře své brány tuto sobotu v rámci Dne otevřených dveří. Návštěvníkům se otevře jak samotný zámek Nová Horka, tak zámecký park, a těšit se můžete také na několik komentovaných prohlídek interiérů zámku. Zámek leží nedaleko Studénky a nově je na něm zpřístupněné šlechtické sídlo, které bylo do roku 1945 domovem rodu Vetter von der Lilie. Později sloužil potřebám sociálního ústavu. Expozice jsou věnovány nedaleké přírodní památce Kotvice.

 

Hubertova jízda o Pištův pohár-sobota 5. října (10 až 19 hodin), areál Emauzy, Vražné. V krásném areálu Emauzy ve Vražném se uskuteční jubilejní 40. ročník Hubertovy jízdy. Nenechte si ujít tuto tradiční událost plnou soutěží, hudby a skvělé zábavy! V 11 hodin odstartuje vyjížďka, která potrvá přibližně dvě hodiny, kde se jezdci projedou krásnou krajinou. Pro diváky je připraven volný program (i pro jezdce mezi soutěžemi). Westernové soutěže potrvají do 17 hodin, o půlhodiny později přijde na řadu vyhlášení výsledků a předání cen Od 18 hodin odstartuje večerní zábava s živou hudbou od kapely Neprak a ve 21 hodin se těšte na tombolu s atraktivními cenami.

 

Dřevorubecká soutěž Stihl Timbersports: 5. října (10-17 hodin), Na Horečkách, Frenštát p. R. Pod názvem Stihl Timbersports Series je od roku 1985 rozšířena po celém světě moderní podoba dřevorubeckých soutěží, do kterých je oficiálně zapojeno více než 20 států a tisíce sportovců. Sportovní klání plné adrenalinových disciplín můžete vidět i za Frenštátem v Trojanovicích, v amfiteátru Na Horečkách, kde proběhne Mistrovství ČR juniorů, žen i mužů.

 

Růže pro paní hraběnku na zámku Kunín-víkend 5. a 6. října (9 až 17 hodin). Atranžmá růží v pokojích zámku k poctě hraběnky Walburgy. V roce, kdy si připomínáme 20. výročí zpřístupnění zámku a 300 let od příchodu rodiny Harrachů na zámek, se koná přehlídka historických vazeb květin, které připravil přední český florista Slávek Rabušic se svými přáteli a studenty Střední zahradnické školy Ostrava. Prohlídku celého zámku, květinových vazeb a dekorací můžete absolvovat samostatně, nebo v doprovodu průvodce. Těšit se můžete na scénky v zámeckých pokojích, prohlídku s floristou anebo na půjčovnu kostýmů. A přijedou i veteráni!

 

FILMAŘI Z REGIONU SI SÁHNOU NA EVROPSKÉ PENÍZE. Moravskoslezský kraj vyhlašuje dotační program na podporu audiovizuální tvorby. V Operačním programu Spravedlivá transformace je na Filmové vouchery připraveno 46,7 milionu korun. Podporu mohou získat produkce na celovečerní hrané a dokumentární filmy, animované filmy a projekty pro TV a online vysílání vytvářené na území Moravskoslezského kraje. Filmaři mohou získat od 250 tisíc až do 3 milionů korun, podle druhu snímku. Filmy, seriály a dokumenty vzniklé v našem regionu na něj upozorňují jako na zajímavé místo, také posilují jeho prestiž, uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo a doplnil, že o evropské peníze bude možno žádat od začátku letošního listopadu až do konce roku 2026. Finance úspěšní žadatelé získají formou jednorázové dotace vyplacené ex post. Moravskoslezský kraj audiovizuální tvorbu podporuje dlouhodobě. Z krajského rozpočtu již bylo podpořeno v rámci dotačního programu více než deset filmů, například: Ženská pomsta, Princezna zakletá v čase II, Za vším hledej ženu, Mord nebo Muž, který stál v cestě. Další informace na webu Moravskoslezského kraje.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice