30. 9. 2024

Muzeum Fojtství právě prochází částečnou rekonstrukcí. V nejstarší dochované budově v katastru města opravili vstupní dveře a instaluje se zabezpečovací i protipožární signalizace. Renovace oken se provádí speciální laserovou technikou. Vzhledem k počasí, které pro renovaci oken nebylo příznivé, se nejprve do práce na oknech pustili truhláři, křídla oken postupně odváží do dílny a tam pracují na jejich renovaci, lepí, brousí, mění skla, těsní, kytují a natírají. Renovace oken zahrnuje i důkladné broušení rámů, a to již velmi souviselo s počasím. Čekalo se na slušné podmínky, protože pro opalování rámů byla vybrána speciální metoda čistění pomocí laseru. Původní záměr dřevo obrousit ručně by znamenal velký úbytek materiálu. Ve středu 25. záři dorazil do muzea speciální stroj na laserové čištění. Jde o revoluční technologii, která poskytuje přesné, ekologické a efektivní řešení pro odstraňování nečistot z různých povrchů, aniž by došlo k poškození podkladového materiálu. Renovace bude stát 323 tisíc korun za truhlářské práce, elektronická požární signalizace vyšla na 260 tisíc korun. Práce na renovaci oken by měly být do měsíce dokončeny.

 

Beseda s manžely Márovými o cestování po jihovýchodní Asii. PŘEDNÁŠKA: Malajsie se koná 30. 9. 2024 18:00, malý sál v přízemí kulturního domu.

 

Výstava fotografií, kreseb a textů z knihy Dubánek a noční bouře nejen pro děti je k vidění od 30. 9. 2024 – do 31. 10. 2024 na pobočce pobočka knihovny Sever v komunitním centru Pětka.

 

Cupping v pavilonu-tedy ochutnávka kávy v proskleném pavilonu v centru Kopřivnice se chystá na 1.10.2024 od 14:30 a od 16:30.

 

Pro zájemce všech věkových kategorií je určena Plavecká soutěž měst 2024 ve středu 2. 10. 2024 od 6:00, krytý bazén Kopřivnice. Uvítáme plavce zdatné i rekreační, ženy i muže, děti i seniory. Kopřivnice obhajuje loňské 2. místo.

 

Prodejní výstava obrazů Lukáše Černého Putování krajinou – je k vidění v čítárna knihovny v kulturním domě od 3. 10. 2024 do 26. 11. 2024.

 

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR, vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Letošní krajské volby proběhly společně se senátními volbami 20. a 21. září. Volby se navzdory povodním uskutečnily v plánovaném termínu. V Kopřivnici se krajských voleb zúčastnilo 31,65 % voličů. Tak jako v Moravskoslezském kraji na prvním místě skončilo politické hnutí ANO 2011, na druhém Starostové a Osobnosti pro kraj a na třetím SPOLU MSK. Nejvíce preferenčních hlasů získal v Kopřivnici starosta Adam Hanus, celkově 675. Kromě něj byl z Kopřivnice do krajského zastupitelstva zvolen také Filip Grygarčík, který kandidoval za ANO 2011. Krajské volby v Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO před STAN a Spolu. V zastupitelstvu, které má 65 členů, obsadilo vítězné ANO 35 křesel, což znamená, že by mohlo vládnout samo. Druhý STAN bude mít 11 mandátů a třetí Spolu deset zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 29,97 procenta voličů. Čtvrtá koalice Stačilo! má pět mandátů. Na pátém místě je koalice SPD, Trikolora a PRO se čtyřmi zastupiteli.

 

Maskotem 22. Olympiády dětí a mládeže, která se uskuteční od 26. do 30. ledna 2025 v Moravskoslezském kraji, je rys. Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, která se koná každoročně od roku 2003 a je určena mladým sportovcům ve věku od dvanácti do šestnácti let, na Severní Moravu se vrací po 13 letech. Cca 2000 mladých sportovců bude bojovat o medaile v Beskydech na Bílé, ve sportovních halách v Třinci, Českém Těšíně, Frýdku-Místku i v Ostravě. Olympiádu dětí a mládeže podporuje mezi jinými také olympijská medailistka Nikola Ogrodníková, která ji prožila v roce 2005. Nyní je aktuální soutěž o jméno maskota rysa, do níž se může zapojit veřejnost. Do doprovodného programu se ještě do konce září mohou přihlásit naše školy. Celý doprovodný program je na Facebooku a na webu Českého olympijského týmu.

 

Na říjen připravuje kopřivnická radnice další setkání s místními podnikateli. Cílem je informovat podnikatelskou veřejnost o aktivitách města, ale také prodiskutovat potřeby a podněty velkých společností i menších firem a živnostníků v našem městě. Radnice pravidelně komunikuje s podniky v průmyslovém parku a v areálu Tatry, například na bázi jednání Rady pro rozvoj lidských zdrojů. Za klíčové pro život města však považuje i vztahy a vzájemnou komunikaci s menšími podnikateli, kteří poskytují své služby občanům. Setkání se uskuteční v pondělí 7. října od 16 hodin v Ringhofferově vile.

 

Armáda spásy Kopřivnice chystá třetí ročník akce nazvané Kamarádská polévka v úterý 8. 10. 2024 od 14:00 ve venkovních prostorách Komunitního centra Pětka v Kopřivnici. Tato událost je inspirována heslem Armády spásy „mýdlo, spasení, polévka“ a v jejím rámci budou soutěžit týmy postavené z pracovníků či klientů jednotlivých organizací a úřadů ve vaření polévky dle vlastního výběru. Pro týmy, které se zapojí, budou připraveny stany, vařiče a další základní potřeby pro vaření. Návštěvníci z řad široké veřejnosti budou následně ochutnávat a hlasovat o nejchutnější polévku.

 

Na obnovu a rozvoj území po povodních uvolní Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu 350 milionů korun. Oznámil to hejtman Josef Bělica po dnešním jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje. „Nejde jen o finance na odstraňování prvotních škod po povodních, ty posíláme obcím už teď. Dvaačtyřicet obcí už z krajského rozpočtu na svůj účet dostalo každá po půl milionu korun. Je nutné nejen co nejdříve odstranit škody po velké vodě, ale myslet i na další rozvoj regionu. Největší škody jsou samozřejmě tam, kde došlo k zaplavení vodou z řek. Ale krajské příspěvkové organizace, školy, sociální zařízení, nemocnice napříč celým regionem hlásí poškození majetku i z přívalových srážek. Poškozené střechy, zatopené sklepy, sklady, kotelny… Odhadujeme, že škody se vyšplhají do stovek milionů korun. S výjimkou silnic a mostů jsme pojištění, takže počítáme s tím, že velkou část škod pokryjí pojistky,“ řekl hejtman Josef Bělica. Upřesnil, že předběžné odhady škod na silnicích a mostech, které kraj spravuje, se blíží k jedné miliardě korun. V Ostravě stále nefunguje zaplavená ústřední čistírna odpadních vod v Přívozu. Její zprovoznění je velmi složité a vyžádá si delší čas. Krizový štáb Moravskoslezského kraje už v pondělí vyzval Vládu ČR a Ústřední krizový štáb, aby se tyto orgány začaly zabývat škodami v souvislosti s nefunkčností ústřední čističky odpadních vod v Ostravě a řešily související možné dopady na životní prostředí. Dnes krizový štáb vyzval společnost OKK Koksovny, ať neobnovuje provoz, pokud nemá vyřešeno nakládání s odpadními vodami. „Odpověď na tuto výzvu požadujeme ještě dnes do 17 hodin, protože hrozí ekologické škody velkého rozsahu a obecné ohrožení v mezinárodním měřítku,“ sdělil hejtman Josef Bělica s tím, že vedení společnosti také krizový štáb uložil, aby mu do pondělí 30. září sdělila další důležité informace, které jsou nezbytné k vyhodnocení rizika v souvislosti s provozem OKK Koksoven. „Potřebujeme vědět, jak to je aktuálně s vypouštěním fenolčpavkových vod z provozu koksovny, jak firma řeší jejich čištění, zda hrozí nebo nehrozí situace, že by společnost rozhodla o jejich vypuštění do povrchových či podzemních vod a další,“ uzavřel hejtman Josef Bělica.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice