12. 8. 2024

V tomto týdnu vyjeli na led i hokejisté Kopřivnice, kteří kromě podepsaných hráčů přivítali v áčku také několik juniorů a borců na zkoušku. Trenér Josef Doboš mohl na úvodním tréninku počítat s dvaceti hráči a třemi brankáři. „Věřím, že se podaří stávající kostru týmu doplnit tak, ať nám to v sezóně šlape. Dnes s námi byli na tréninku i tři kopřivničtí junioři, v brance Marek Žáček, do obrany David Kyonka a útočník Ondřej Marejka. Zatím na zkoušku je zde obránce Tobiáš Mošnička a mladý Richard Vizvary. Během týdne by se měl ještě nově připojit Jakub Kylnar,“ prozradil sportovní manažer Ondřej Sluštík. „Adam Spurný s Darkem Bartošákem si tento týden ještě plní pracovní povinnosti. Na led v brzké době vyjede i Filip Fojtík, Jiří Pargač s Patrikem Golou, uvidíme, co Jaroslav Tomeček,” popsal. Naopak ho mrzí, že do tréninku zatím nemůže naskočit Filip Indrst, který má poraněné tříslo. „Je fakt, že pokud se sejdeme na tréninku všichni, může nás být v první fázi i 30,“ doplnil manažer Sluštík. V první fázi jsou tréninky Kopřivnice zaměřeny zejména na bruslení, na přelomu srpna a září pak druholigový celek čekají první přípravné zápasy.

 

Letní slavnosti Mniší. V sobotu 17. srpna se v kopřivnické místní části Mniší uskuteční Letní slavnosti. Příchozí čeká bohatý program plný hudby, sportu, soutěží, zábavy a dobrého jídla, který před tamním kulturním domem odstartuje už v 9 hodin ráno a potrvá až do pozdních nočních hodin. Akci pořádá Osvětová beseda Mniší a zajímavostí je, že poprvé se konala přesně před 10 lety. Slavnosti odstartují v 9 hodin tradičním Během oborou – závodem na 10 kilometrů, který je součástí Lašské běžecké ligy. V 11 hodin rozpálí své kotlíky účastníci 4. ročníku Guláš Cupu. Soutěžní guláše budu moci zájemci ochutnat po 15. hodině, kdy už bude hudební a doprovodný program v plném proudu. Připraveny budou skákací hrady, modely aut na dálkové ovládání, ukázky ručního kování, malování do písku, tombola a mnoho dalšího. Děti si budou moci zasoutěžit na Dětské olympiádě, která bude probíhat od 13:30 do 15:30 hodin. O hudební část oslav se postarají DJ Radim Kapica, dechový soubor Javořinka, skupina Queen Revival a kapela Koprock, pod jejíž taktovkou proběhne večerní zábava plánovaná až do 2 hodin. Vstup na akci bude zdarma.

 

Oprava průtahu Ostravicí potrvá do konce roku. Od pondělí 19. srpna 2024 začíná plánovaná oprava průtahu Ostravicí. Silnice I/56 v km 65,858 – 70,264 provozního staničení vykazuje známky vozovkových vad způsobených končící životností asfaltové skladby. Rekonstrukce proběhne rámci rozdělení průtahu na tři dílčí úseky charakteristické rozdílnou technologií opravy odpovídající odlišné skladbě dvoupruhové komunikace o šířce sedmi metrů. Povrch vozovky je zasažen vysokým množstvím trhlin (mozaikových a podélných), místy evidujeme hloubkovou korozi, koleje, staré vysprávky a olamování okrajů. Potřebu opravy potvrdil nezávislý diagnostický průzkum složený z vizuální prohlídky, fotodokumentace, sběru parametrů, zjištění povrchových vlastností komunikace, měření únosnosti konstrukce vozovky a proběhly také jádrové vývrty či geotechnické sondy včetně laboratorního posouzení odebraných materiálu, což vedlo k celkovému hodnocení stavu I/56. Výsledky diagnostiky doplnil návrh způsobu a technologie kompletní rekonstrukce. Staveniště dosáhne délky 4,4 km, nový asfalt pokryje hlavní trasu včetně mostů a autobusových zálivů. Kromě vyrovnání vozovky projekt počítá se sanacemi propustků a obnovením protikorozní ochrany zábradlí. Množství pracovních činností na několika kilometrech silnice I/56 bylo předem oceněno odhadovanou částkou přesahující 90 milionů korun. Díky soutěži sedmi stavebních firem se vítězná nabídka společnosti Skanska dokázala dostat na méně než polovinu a výsledná suma v podepsané smlouvě dosahuje bezmála 40 milionů Kč.

 

V KRAJI PŘIBUDE DALŠÍ ZUBNÍ ORDINACE, DO KONCE ROKU ZAČNE FUNGOVAT V CHUCHELNÉ. V Chuchelné v příhraničí s Polskem vznikne nová zubní ambulance. Moravskoslezský kraj na ni přispěl 3,5 milionu korun. Další 2,2 milionu korun pak poskytl na modernizaci stávajících zubních ambulancíe ve Frýdku-Místku. Obě dotace schválili krajští radní v rámci programu cíleného na další podporu stomatologie. Letos tak kraj přispěl na nové zubní ambulance celkem přes 14 milionů korun. Za krajské peníze pořídí dvě zubní soupravy, tedy zubařská křesla s příslušenstvím včetně potřebného nábytku. Ordinovat zde budou stomatologové právě z naší nemocnice v Krnově,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica s tím, že kraj přispěl i na rozvoj stomatologické péče na Frýdecko-Místecku. Poskytl 2,2 milionu korun na modernizaci zubních ordinací v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Nedostatek zubařů řeší celé Česko dlouhodobě. Moravskoslezský kraj v rámci svých možností přispívá k řešení tohoto problému. Například přispěl 14 milionů korun na vybavení cvičné ordinace pro studenty nového oboru zubní lékařství na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. V minulých dvou letech hejtmanství financovalo rozvoj zubní péče na území regionu více než 50 miliony korun. 

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice