3. 7. 2024

V minulém týdnu bylo v Kopřivnici dokončeno osvětlení části hřbitova. Jednalo se o instalaci čtyř nových svítidel, nasvětlení kříže a o výměnu šesti starých svítidel za nová s technologií LED. Realizaci projektu zajistila na základě výběrového řízení firma Slumeko a celková investice činila 660 tisíc korun. „Výměna svítidel nejen zlepšila viditelnost, ale přispěla i k příjemnější atmosféře na hřbitově, čímž zvýšila komfort návštěvníků. Navíc přináší významné energetické úspory snížením spotřeby elektřiny a provozních nákladů a v neposlední řadě je šetrnější k životnímu prostředí,“ zdůraznila výhody Magda Šebestová, vedoucí oddělení technické správy. „Hřbitov představuje pravdivý obraz o stavu naší společnosti. Tento citát jsem kdysi zaslechl a byla to před léty jedná z mých motivací pustit se do revitalizace našeho kopřivnického hřbitova. Mám radost, že se za toto pietní místo odpočinku našich nejbližších již dnes nemusíme stydět, a že jej i nadále vylepšujeme,“ uvedl místostarosta Stanislav Šimíček, do jehož kompetence spadá místní hřbitov. Nové osvětlení je dalším krokem v rámci dlouhodobé strategie města zaměřené na energetické úspory a zlepšování kvality života obyvatel.

 

Den tísňové linky 155 zpřístupnil pracoviště záchranářů v Kopřivnici. Pro návštěvníky byly připraveny prohlídky záchranářských vozidel a jejich vybavení a doprovodný program plný zážitků i základních informací, které mohou v krizové situaci pomoci zachránit život. Akce se zúčastnilo přibližně 400 lidí. Letos byla akce na základně naposledy. Příští ročník se již bude konat na integrovaném výjezdovém centru Kopřivnice.

 

Už 90 školských zařízení se pro příští školní rok přihlásilo do programu bezplatného stravování pro děti. V první vlně schválilo krajské vedení příspěvky v souhrnné výši 26,3 milionu korun. Další školy se do programu ještě mohou zapojit, hejtmanství přijímá žádosti až do konce září. Jedná se o pomoc dětem, jejichž rodina je ohrožena chudobou a materiální či potravinovou deprivací nebo se ocitla v nepříznivé finanční situaci. S touto pomocí má Moravskoslezský kraj už mnohaleté zkušenosti, jelikož s programem začali už v roce 2017. Od začátku programu se program mírně proměnil, rozšířil se okruh dětí, které mají na bezplatné obědy ve školách nárok, také se zjednodušila administrativa. Pro aktuální končící školní rok je na bezplatné obědy připraveno 36,3 milionů korun.

 

V druhém červencovém týdnu bude uzavřen most na ulici Erbenově. Kvůli špatnému technickému stavu bude most kompletně zbourán a nahrazen novým. Stavební práce jsou plánovány na 120 dní a během jejich provádění bude ulice uzavřena. Most je na hranici své životnosti, zatékání do mostní konstrukce způsobilo degradaci materiálu. Stávající most bude o jedno pole zkrácen na délku 25,33 metru. Šířkově bude nový most srovnatelný a podél šest metrů široké silnice na něm budou také dvoumetrové chodníky. Projekt bude realizovat společnost FIRESTA-Fišer za 16,1 milionu korun. Trpělivostí se budou muset obrnit zejména řidiči, pěší mohou využívat zhruba 40 metrů vzdálenou lávku.

 

Kopřivnická ZŠ Floriána Bayera se může pochlubit titulem Fairtradová škola. Celorepublikově má u nás tento titul teprve 37 škol a celosvětově se zapojuje více než 2000 škol, které ve výuce i mimo ni podporují společenskou odpovědnost a ekologickou i sociální udržitelnost. Žáci a učitelé školy převzali 20. června titul od Jana Jíchy, vedoucího vzdělávání organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Město Kopřivnice je zároveň nejmladším Fairtradovým městem, které se zapojilo oficiálně od roku 2023, a to i právě díky aktivitě oceněné školy. Základní škola Floriána Bayera je jednou z nejaktivnějších škol v kraji zapojených v kampani. Téma Fairtrade se zde promítá do mnoha školních aktivit pro žactvo i veřejnost. Velkou inspirací pro další školy byla fairtradová seznamka, která nabídla celodenní program pro pět škol z novojičínského okresu.

 

Před 12 lety byl rok 2012 vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. V Kopřivnici se při této příležitosti odstartoval projekt Aktivní senior, díky němuž se naši senioři rozhodně nenudí. Letošní program pokračoval ve čtvrtek 20. června na minigolfovém hřišti. Na turnaj s podtitulem Od jamky k jamce dorazilo 35 účastníků, byli rádi, že se zase mohou setkat.  I když v názvu akce byl „turnaj“, nesoupeřilo se o vítězství, vyhrál vlastně každý účastník – hlavní cenou bylo příjemně strávené společné dopoledne. Šlo o poslední předprázdninovou akci Aktivního seniora, další setkání je připraveno na středu 4. 9., kdy se chystá TURISTICKO – POZNÁVACÍ ZÁJEZD. Sraz je u parkoviště u Interhotelu TATRA. Kam? To bude překvapení.

 

 
 

 
© 2008 Studio Kabelové televize Kopřivnice